Vstup do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha

30.07.2010 09:53
Od pondělí 2. srpna 2010 bude vstup do některých částí katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha opět začleněn do prohlídkových okruhů Pražského hradu. Vstup do hlavní lodě chrámu zůstává zdarma, stejně tak jako vstup na bohoslužby a vstup pro poutníky a farní skupiny.
 

Některá vyjádření k zpoplatnění vstupu do pražské katedrály sv. Víta, Vojtěcha a Václava je dobré upřesnit. V prvé řadě nejde o nic jiného, než o návrat k takovému provozu, jaký byl dohodnut v předchozích letech mezi Správou pražského hradu a Metropolitní kapitulou u sv. Víta v Praze a který se osvědčil.

Pro věřící a poutníky se naprosto nic nemění, mají vstup do katedrály zdarma. I běžný turista může bezplatně do katedrály až téměř do její poloviny. Regulovaný je vstup „za oltář“, kde se tísní davy turistů s průvodci. Pokud se ale chce někdo pomodlit u náhrobku sv. Jana Nepomuckého, pochopitelně bude bezplatně puštěn dál.

Vstupné pro skupiny zvláště zahraničních turistů zůstává i nadále stejné. Novinkou je to, že návštěva katedrály je nově zařazena do obou průvodcovských okruhů. Vychází to z dohody mezi prezidentem Václavem Klausem a arcibiskupem Dominikem Dukou, kdy bylo zdůrazněno, že katedrála je po staletí nedílnou součástí Pražského hradu.

(Milan Badal)

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode