Volná neděle je pilířem evropského sociálního modelu i kulturního dědictví

13.02.2009 15:45

Iniciativu některých poslanců Evropského parlamentu (EP), kteří chtějí prosadit prohlášení o ochraně neděle jako dne pracovního klidu, označuje Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE) za "významný faktor pro vyvážení pracovního a rodinného života."

Brusel (B): Sekretariát COMECE, Německá protestantská církev a Anglikánská církev ve svém středečním komuniké vítají iniciativu některých europoslanců, kteří hodlají předložit Evropskému parlamentu "Písemné prohlášení o ochraně volné neděle jako základního pilíře evropského sociálního modelu i kulturního dědictví". Zástupci církví považují prohlášení za "důležitý závazek 'sociální Evropě'" a upozorňují, že tuto iniciativu, vzniklou napříč politickým spektrem, musí podpořit většina poslanců. U jejího vzniku stojí členové Evropské lidové strany (EPP), Strana evropských socialistů (PSE), Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) a Unie pro Evropu národů (UEN).

"Ekonomická a finanční krize nás upozorňuje na skutečnost, že ne všechny aspekty života lze podřídit silám trhu," prohlašují dále zástupci COMECE. Bezuzdný konzum podle nich není správným modelem udržitelné ekonomiky ani zdravého konceptu lidského rozvoje a lidé, přinucení pracovat v neděli, jsou "znevýhodněni ve svých sociálních vztazích: jejich rodinný život, osobní rozvoj i zdraví jsou prokazatelně ovlivněny." Významným faktorem evropského kulturního dědictví pro vyvážení pracovního a rodinného života je tedy právě volná neděle, mimo jiné i proto, že zákony EU právě tento den určují jako volný pro školou povinné děti.

Podle předpisů EU je písemné prohlášení "text o maximálním obsahu 200 slov, které předkládá maximálně pět poslanců a které musí být předloženo všem poslancům Evropského parlamentu do tří měsíců." Najde-li prohlášení většinovou podporu, stává se oficiálním dokumentem EP. Písemné prohlášení o ochraně neděle platí do 7.5.2009 a musí je podepsat alespoň 394 europoslanců. Jeho plný text naleznete v příloze.


Zdroj: COMECE

 

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode