Upozornění vatikánského tiskového střediska na autorská práva úřadu Papeže

19.12.2009 20:07

Vatikán. Žádná instituce jakéhokoliv typu se nesmí nazývat „papežskou“ ani užívat loga a symboly, vztahující se k tomuto úřadu, pokud předem neobdržely schválení Svatého stolce. Připomíná to dnešní prohlášení vatikánského tiskového střediska „na ochranu papeže.“
V posledních letech „rostoucí náklonnost“ a „srdečná úcta“ k němu – píše se tam - vedou některé k tomu, že chtějí jeho jménem nazvat mnohé „univerzitní, školní nebo kulturní instituce, stejně tak jako asociace, nadace a jiné organizace“. Proto prohlášení upozorňuje, že pouze Svatý stolec je oprávněn střežit řádnou úctu k Petrovým nástupcům a tudíž chránit jejich postavu a osobní identitu před iniciativami, které bez autorizace přijímají jména nebo znaky papežů pro účely a činnosti, které nemají s katolickou církví společné nic nebo jen velmi málo s cílem propůjčit tak organizaci větší věrohodnost.

„Z tohoto důvodu, uzavírá prohlášení, využívání jak toho, co odkazuje přímo k osobě nebo úřadu papeže (jméno, obraz, znak), tak pojmenování „papežský/a“ musí být výslovně a předem schváleno Svatým stolcem."

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode