Smírné pobožnosti v Číhošti

25.02.2009 12:34

Ve středu 25.2.2009 tomu bude již 59 let, co zemřel na následky krutého mučení P. Josef Toufar, farář v Číhošti. V číhošťském kostele Panny Marie Nanebevzaté se konají každou druhou sobotu v měsíci od 8.30 hodin smírné pobožnosti (v dubnu třetí sobotu v měsíci).

 

Havlíčkův Brod: Obec Číhošť by i po 59 letech možná nebyla známa, kdyby nedošlo k událostem v letech 1949-50. Starší generace si vzpomene při zmínce o této obci na 50. léta, i mladší si ji dá do souvislosti s P. Josefem Toufarem. Právě v této době byl vyvíjen tehdejšími stranickými orgány obrovský tlak na církev se záměrem ji zcela zlikvidovat. Represivní prostředky, použité i jinde k nastolení politické moci, se začaly uplatňovat i v Číhošti.

Někteří účastníci mše svaté konané v číhošťském kostele dne 11.12.1949, o třetí neděli adventní, ještě žijí. Jsou mezi nimi i ti, kteří viděli pohyb křížku. Očitých svědků bylo tehdy celkem 19. O nich se zmiňuje P. Toufar v dopise svému spolubratrovi P. Janu Dvořákovi do Křešína.

P. Toufar tehdy při promluvě na mši svaté řekl: " Zde ve svatostánku je náš Spasitel", a při tom ukázal levou rukou na svatostánek. Při těch slovech se začal křížek na svatostánku pohybovat a asi po trojím pohybu zůstal nakloněn směrem ke kazatelně. 

Po těchto dosud neobjasněných událostech v číhošťském kostele byl P. Toufar zatčen pracovníky StB v sobotu 28.1.1950 a převezen do proticírkevního vyšetřovacího oddělení ve Valdicích u Jičína. Zde jej nutili za použití brutálního způsobu mučení k doznání, že pohyb křížku je podvod, který sám zinscenoval. P. Toufar nařčení odmítl a nikdy se nepřiznal. Zemřel 25.2.1950 v Praze.

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode