Relikviář na ostatky sv. Zdislavy má důstojnou podobu

14.11.2009 22:07

Ostatky sv. Zdislavy, patronky litoměřické diecéze, byly ve čtvrtek 12.11.2009 uloženy do nově rekonstruovaného relikviáře, umístěného v katedrále sv. Štěpána na oltáři sv. archanděla Gabriela.

 

Litoměřický biskup Jan Baxant ostatky světice za přítomnosti kanovníka svatoštěpánského P. Jiřího Hladíka, OCr. zapečetil biskupskou pečetí a jejich pravost potvrdil autentikou, rovněž zapečetěnou, která byla vložena do ostatkové skříňky.

Důstojný relikviář vytvořila na žádost svatoštěpánské kapituly pražská restaurátorka Jitka Jirkovská se svým manželem. Jan Jirkovský provedl řezbářské práce, jeho žena veškeré pozlacovačské práce a ozdobnou dečku, na které jsou ostatky sv. Zdislavy připevněny.

Na relikviáři jsou erby světice, a to knížecí korunka s lemberským erbem a erbem dominikánů, jejichž členkou byla. Relikviář se skládá z podstavce, který byl nově vytvořen a který nese medailon sv. Zdislavy. Dále z ostatkové skříňky ve tvaru rakvičky, ze tří stran prosklené, a vrchní desky. Vše je nově pozlaceno. Vrcholem relikviáře je samotná plastika sv. Zdislavy.

Práce trvaly téměř půl roku. "Nejsložitější bylo vytvořit návrh, aby relikviář zapadl do prostředí katedrály," řekla Jitka Jirkovská.

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode