Prohlídka arcibiskupství s Mons. Dukou

13.07.2010 08:47

Na osobních stránkách pražského arcibiskupa Dominika Duky OP byla umístěna virtuální prohlídka Arcibiskupského paláce. V krátkém dokumentu režiséra Jiřího Stracha provází arcibiskup Duka jednotlivými sály paláce na Hradčanech a připojuje svůj zajímavý komentář.

 

Arcibiskupský palác v Praze na Hradčanech je již třetím sídlem pražských biskupů a arcibiskupů. Jejich první rezidencí byl dům na Pražském hradě vedle chrámu sv. Víta, tzv. staré proboštství. Druhým sídlem byl Biskupský dvůr na Malé Straně poblíž Karlova mostu. Nynější sídlo bylo vybudováno v místech, kde kdysi stál dům, který arcibiskupovi Antonínu Brusi z Mohelnice daroval 5. října 1561 císař Ferdinand I. Arcibiskupská rezidence postupně prošla třemi zásadními stavebními etapami, jejichž architektura se vtiskla do současného stavu paláce. Zatím poslední důkladná rekonstrukce proběhla v letech 1995 – 1998 za kardinála Miloslava Vlka.

Celá virtuální prohlídka je rozdělena do jedenácti kratších pasáží. Každá z nich se týká jedné části arcibiskupského paláce, k níž arcibiskup Dominik Duka připojuje svůj komentář. Obyvatel hradčanského sídla nehovoří pouze o historii paláce, ale také o tom, jak v něm probíhá život dnes. Všechna krátká videa jsou umístěna na adrese www.dominikduka.cz.

Na stránkách jsou dále k dispozici informace o životě a díle pražského arcibiskupa. Z diáře je možné vyčíst, kde se lze s arcibiskupem Dukou setkat, popř. čím se zrovna zabývá. Stěžejní částí jsou bezpochyby neustále doplňované rubriky obsahující články, kázání a přednášky na nejrůznější témata. Publikovány jsou zde také zdařilé rozhovory pro různá média. Zajímavými jsou určitě fotografie z důležitých akcí, jichž se pražský arcibiskup účastnil. Postupně budou přibývat rovněž cizojazyčné verze. (Aleš Pištora)

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode