Odpustky ke Kněžskému roku

18.05.2009 21:42

Vatikán. V souvislosti s vyhlášením Kněžského roku na připomínku 150. výročí smrti svatého Jana Maria Vianneye, faráře Arského, vyhlásil Svatý otec plnomocné i částečné odpustky. Dekret, podepsaný 12.května vrchním penitenciářem kard. James Francis Staffordem, praví, že „toto posvátné období bude zahájeno na slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, dnem kněžského zasvěcení, kdy Svatý otec bude předsedat nešporám u vystavených ostatků sv. Jana M. Vianneye, které přiveze do Říma biskup z Belley-Ars. Kněžský rok bude zakončen na náměstí sv. Petra 19. července roku 2010 za přítomnosti kněží celého světa, kteří slavnostně obnoví svou věrnost Kristu a bratrským svazkům.“

Odpustky jsou určeny jednak kněžím a jednak laikům s odlišnými podmínkami.

Kněží se k obdržení plnomocných odpustků mají za podmínek účinně projevené lítosti pomodlit kterýkoli den ranní nebo večerní chvály před Nejsvětější svátostí, ať vystavenou nebo uloženou ve svatostánku, a podle příkladu sv. Jana Vianneye se velkodušně nabídnout k vysluhování svátostí, zejména udělování svátosti smíření. Částečné odpustky obdrží kněží kdykoli budou zbožně recitovat náležitě schválené modlitby za účelem obnovy svatého života a zbožného plnění úkonů kněžské služby.

Všichni věřící mohou obdržet plnomocné odpustky, pokud projeví účinnou lítost nad svými hříchy a zúčastní se zbožně liturgie hodin nebo mše svaté a obětují za kněze modlitby a jakýkoli dobrý skutek daného dne, a pomodlí se na úmysly Svatého otce. Plnomocné odpustky jsou věřícím nabízeny na zahájení a závěr Kněžského roku, dále každý první čtvrtek v měsíci a nebo jiný den podle ustanovení místních biskupů v dané diecézi.

 

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode