Na Petrově se připravuje oslava 20. výročí svatořečení Anežky České

28.07.2009 19:49

V den dvacátého výročí svatořečení Anežky České, 12.11.2009, uvede v katedrále svatých Petra a Pavla v Brně na Petrově agentura Musia premiéru hudebně-dramatického projektu Tobě a nám, Anežko Česká. Nad akcí převzal záštitu brněnský biskup Vojtěch Cikrle, primátor statutárního města Brna Roman Onderka a Ministerstvo kultury České republiky.

 

Brno: Po dvojici úspěšných večerů s židovskou tematikou Vysoké tamaryšky představuje umělecká agentura Musia svůj nový hudebně-dramatický projekt Tobě a nám, Anežko Česká, který připomene výročí svatořečení Anežky České (1211-1282) a ohlédne se za posledními dvaceti lety, které od této památné události uplynuly. Autorem scénáře a režisérem bude J. A. Pitínský.

Literární scénář pořadu vychází z prózy Františka Křeliny a dalších textů pojednávajících o historických a duchovních aspektech osobnosti a odkazu této naší významné světice. Svatou Anežku v rozličných životních situacích představí herečky Vlasta Chramostová, Daniela Kolářová a Martha Issová.

Slavnostní světová premiéra hudebně-literárního večera s názvem Tobě a nám, Anežko Česká…, chce připomenout význam této světice pro novodobé dějiny. Svatá Anežka byla papežem Janem Pavlem II. svatořečena pouhých pět dní před pádem totalitního režimu v tehdejší ČSSR a dala výrazný duchovní rozměr událostem sametové revoluce. "Po celé zemi se tradovalo, že až bude svatořečena Anežka Česká, přijde do Čech svoboda. To se vyplnilo beze zbytku, a proto jsme se rozhodli celý dramaturgický projekt k oslavám sametové revoluce věnovat právě jí," vysvětluje Marie Urbánková z agentury Musia, která celý pořad ve spolupráci s osobnostmi českého uměleckého života připravuje.

Dramatickými výstupy bude celý večer prostoupena hudba, jejíž dramaturgii vytvořil Jan Špaček.

Další informace o projektu:

Marie Urbánková, , umělecká agentura Musia, tel. +420 723 962 343

Jana Kodysová, mediální zastoupení, tel. +420 725 775 884

www.musia.cz

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode