Mše svatá 50 metrů pod zemí

20.02.2009 16:57

V podzemí bývalé nacistické továrny Richard I. u Litoměřic proběhlo v úterý 17.2.2009 natáčení podzemních prostor a také zde byla sloužena mše svatá za oběti nacismu.

 

Litoměřice: Zbytky podzemní továrny, ve které se za II. světové války vyráběly motory do tanků, jsou dodnes svědky hrůzných událostí utrpení lidí z více jak 19 zemí, kteří zde pracovali na otrockých pracích. Město Litoměřice se rozhodlo začít pracovat na zpřístupnění těchto prostor pro širokou veřejnost, a proto také připravuje krátký dokumentární film, který má zmapovat současný stav zaniklé továrny a představit projekt budoucího muzea, které by zde mělo podle plánů města vzniknout.

Po II. světové válce projevilo o podzemní prostory zájem několik místních podniků a institucí, k nejvýznamnějším z nich patří Památník v Terezíně, ale k sanaci a zpřístupnění podzemních prostor nedošlo. V současné době je v Richardu II. a části Richardu I. umístěno úložiště radioaktivního odpadu, většina ostatních štol v části Richard I. a III. chátrá a postupně se hroutí.

K tomuto účelu se filmový štáb pokusil zachytit část dnes již zubem času poničených prostor. Spolu s týmem mosteckých báňských záchranářů a zaměstnanci Úložiště radioaktivních odpadů dolu Richard museli projít zhruba půldruhého kilometru chodeb, než se dostali z části provozovaného úložiště nízkoaktivního radioaktivního odpadu přes místo bývalé nacistické kantýny až do tzv. sloupové síně – prostoru starých důlních chodeb, které jsou přístupné pouze z úložiště.

Ve sloupové síni pak sloužil mši svatou za válečné oběti, které na rozsáhlém stavebním projektu továrny pracovali a trpěli, P. Martin Davídek z Litoměřic. V této době, kdy litoměřický biskup Jan Baxant navštívil Velkou i Malou pevnost v Terezíně, je to další iniciativa, která má připomenout ty, kteří trpěli za naši svobodu.

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode