Kardinál Miloslav Vlk požehnal základní kámen pomníku kardinála Josefa Berana

13.05.2009 18:12

Ve středu 13.5. se za účasti kardinála Miloslava Vlka, arcibiskupa pražského, a Karla Otčenáška, emeritního královéhradeckého arcibiskupa, uskutečnilo požehnání základního kamene pomníku kardinála Josefa Berana v Praze 6-Dejvicích. Zpráva obsahuje fotografie ze slavnostní události i z historie.

 

Praha: Pomník bude stát před sídlem České biskupské konference (ČBK), Katolické teologické fakulty (KTF UK) a Arcibiskupského semináře v Thákurově ulici. Dále byli přítomni ThDr. Michael Slavík, generální vikář Arcidiecéze pražské, zástupci Magistrátu hlavního města Prahy, autor pomníku, akademický sochař prof. Stanislav Hanzík, a další hosté. Letos dne 17.5. uplyne 40 let od úmrtí kardinála Berana.

 

 

Kardinál Vlk v promluvě zdůraznil, že kardinál Josef Beran (1888-1969), který prožil několik let pod politickým tlakem, nám připomíná důležité hodnoty, které se vytrácejí z dnešní společnosti – věrnost pravdě, poctivost a čestnost.

Zdůvodnil výběr místa pomníku – před budovou Arcibiskupského semináře, kde kardinál Beran působil 10 let jako rektor. Slovo měl i arcibiskup Karel Otčenášek, 1. zástupce starosty Prahy 6 prof. Jiří Fárek, děkan Husitské teologické fakulty (HTF UK) prof. Jan B. Lášek. Promluvil i prelát Pavel Kučera, který působil v pastoraci krajanů v zahraničí, převážně v Německu, a prof. Jan Bednář, 1 viceprezident České křesťanské akademie (ČKA).

Dne 13.5. se na KTF UK koná Ekumenická konference o kardinálu Beranovi. Informace o této akci naleznete v souvisejících zprávách.

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode