Diecézní církevní soud v Hradci Králové slavnostně zahájil svou činnost

03.09.2009 17:38
 

V pondělí 31.8.2009 proběhla v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové slavnostní bohoslužba u příležitosti zahájení činnosti Diecézního církevního soudu.

 

Hradec Králové: Diecézní soud byl zřízen k 1.7.2009 v návaznosti na ukončení činnosti a zánik Interdiecézního soudu v Praze. Diecézní soud zahajuje svou činnost počínaje zářím, čemuž předcházela pontifikální bohoslužba k Duchu Svatému, při které sídelní biskup Dominik Duka novým soudcům mj. řekl:

"Když listujeme úvodními kánony Codexu iuris canonici, vidíme, že právě tento kodex má jeden cíl – pomoci nám křesťanům na cestě ke spáse a především má pomoci tomu, kdo pociťuje určitý ústrk či nespravedlnost, aby nalezl spravedlnost a své právo."

Na závěr mše svaté byly členům nového soudu předány jmenovací dekrety. Jména funkcionářů oznámil kancléř biskupství P. Pavel Boukal. Soud povede soudní vikář – oficiál Mons. Josef Růt, papežský prelát. S ním bude tvořit soudní grémium dalších 14 členů s pětiletým mandátem. Odvolacím soudem bude Interdiecézní církevní soud v Olomouci.

Po společném obědě se v prostorách soudu konalo první zasedání jeho členů.

Kontaktní údaje: Biskupství královéhradecké, Diecézní církevní soud, Velké nám. 35, 500 01 Hradec Králové. Kanceláře Diecézního církevního soudu v Hradci Králové se nacházejí v přízemí kanovnického domu čp. 49. Telefon do kanceláře je 495 581 266 a adresa pro elektronickou korespondenci soud@diecezehk.cz.

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode