Ruské a jihoafrické mládí se představilo v České Skalici

09.07.2008 14:09

Stalo se už tradicí, že máme možnost se setkávat se na půdě kostela Nanebevzetí Panny Marie v České Skalici se zajímavými hudebními tělesy. 4. července 2008 jsme opět měli příležitost vyslechnout koncertní vystoupení dvou zcela odlišných pěveckých sborů studentů vysokých škol, a to z dalekého Ruska a Jihoafrické republiky. Již tento fakt sám o sobě zaslouží pozornost a to nejen pro exotickou a atraktivní vizáž některých účinkujících.

Společný jmenovatelem byly jak ruská tak jihoafrická dirigentka – sbormistryně.

Program byl v obou případech koncipován tradičně od sborů renesančního vícehlasu (Th. Morley, W. Byrd) přes díla romantických skladatelů (P.I. Čajkovkij, A .Bruckner), nechyběly tituly současných autorů (S. Prokofjev, Z. Lukáš). S chutí jsme sledovali ruskou pěveckou školu v táhlých ruských bylinách. U jihoafričanů převažoval větší temperament. Kriticky se dá zmínit jen nepříliš sytý zvuk v basech u sboru z Jekatěriburgu, naopak africký sbor zaujal měkkým hebkým vyrovnaným tónem. Ruští sboristé měli omezený čas pro vystoupení v České Skalici, čekalo je totiž ještě ten den soutěžní klání v Pardubicích. Vysokoškoláci z Johannesburgu potěšili více než 200 návštěvníků koncertu spontánním přídavkem před kostelem, umocněným rytmizovaným pohybem.

Díky za organizaci tohoto milého koncertu patří českoskalické KDU ČSL, která již 10 let aktivně pomáhá mladým hudebníkům tím, že jejich koncerty organizuje. My, kteří jsme se mohli zúčastnit jako posluchači, se doufám můžeme těšit na podobně vydařené hudební akce i nadále.

Jiří Vondráček

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Tvorba www stránek zdarmaWebnode