Prohlášení českých a moravských biskupů k apoštolské cestě

08.10.2009 09:51

 Prohlášení českých a moravských biskupů k apoštolské cestě

Svatého otce Benedikta XVI. do České republiky

 

Poslední zářijový víkend jsme prožívali velmi vzácné okamžiky přítomnosti Svatého otce v naší vlasti. Jeho program, opravdu velmi bohatý, umožnil řadu setkání s různými skupinami lidí – počínaje rodinami, přes politiky, zasvěcené osoby, věřící a širokou veřejnost či zástupce jiných církví a akademickou obec – které oslovil hlubokými slovy svých promluv, k nimž se budeme vracet a čerpat z nich. Celý pobyt Svatého otce hodnotíme velice kladně a uvědomujeme si, že vedle všech organizačních příprav k tomu přispěla jistě i duchovní příprava, kterou jsme společně zahájili po Velikonocích a která dala podnět mnoha iniciativám – veřejně známým i skrytým lidskému zraku, ale hodnotným před Bohem. Nicméně bez konkrétních příprav, na kterých se podílela velká řada institucí i jednotlivců, by tak zdařilý průběh nebyl myslitelný. Proto cítíme, že je naší povinností, ale především velkou radostí i touto formou veřejně poděkovat všem, kteří byli jakýmkoli způsobem do této velké události naší země zapojeni.

Naše poděkování patří prezidentovi republiky, Václavu Klausovi, který Svatého otce srdečně přijal a většinu jeho pobytu doprovázel. Vděčnost patří také jeho kanceláři a všem složkám státní správy, které s velikým nasazením po několik měsíců obětavě spolupracovaly s organizátory dvou velkých shromáždění. To, že se vše obešlo bez obtíží – dopravních, zdravotních či bezpečnostních – je především jejich zásluha.

Velký podíl na pozitivním průběhu papežovy návštěvy u nás mají bezesporu média – zejména veřejnoprávní jako Česká televize a Český rozhlas – která přinášela vesměs objektivní informace a přímými přenosy zprostředkovala všechny události těm, kteří se z nejrůznějších důvodů nemohli ze svých domovů vzdálit.

A v neposlední řadě patří poděkování všem dobrodincům a bezpočtu dobrovolníků, kteří přispívali podle svých možností tam, kde to bylo zapotřebí.

A samozřejmě věřící svými modlitbami a také svým jednáním na všech setkáních se Svatým otcem nesmírně přispěli k celkově hluboké, usebrané a radostné atmosféře tří dnů s papežem Benediktem XVI.

Děkujme Bohu a modleme se, aby se rozvíjely plody této mimořádné apoštolské cesty.

Biskupové Čech a Moravy

 

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode