Porciunkulové odpustky a jak je získat?

02.08.2011 16:09

Dnes (2. srpna) je možné ve farních a katedrálních kostelech získat úplné odpustky tzv.  "Porciunkule". K získání odpustků je předepsaná návštěva kostela spojená s Modlitbou Páně (Otče náš) a Vyznáním víry (Věřím v Boha). Kromě toho je třeba splnit tři podmínky: sv. zpověď, sv. přijímání a modlitbu na úmysl Svatého otce (např. Otče náš, Zdrávas a Sláva) (Ench. Indulgentiarum, conc. 35). Tyto odpustky je možné získat i ve františkánských kostelech.

 

Jak získal sv. František milost porciunkulových odpustků?
Jednu noc roku 1216 sv. František bděl v Porciunkule na modlitbách. Najednou v kostele zazářilo světlo a František uviděl nad oltářem Krista oděného do světla, po jeho pravici Boží Matku v průvodu andělů.
František vzdal Pánovi úctu s tváří přitisknutou k zemi. Pán se ho zeptal co si přeje pro spásu duší.  František bez přemýšlení odpověděl: "Nebeský Otče, i když jsem jen nehodný hříšník, prosím, aby byla všem, kteří přijdou do kostela s úmyslem vyznat své hříchy a projevit lítost, udělená milost úplného odpuštění dočasných trestů" "Prosíš o mnoho, bratře Františku" - řekl Pán. "Zasloužíš si ale víc a víc ti bude dané. Přijímám tedy tvou modlitbu, ale pod podmínkou, že v mém jménu předložíš tuto žádost mému náměstku na  zemi." A František se bez otálení dostavil před papeže Honória III., který byl tou dobou v Perugii a upřímně mu vypověděl o svém vidění. Papež ho pozorně vyslechl a dal mu svolení. Potom se zeptal: "Na kolik roků chceš tyto odpustky?" František rychle odpověděl: "Svatý otče neprosím o roky, ale o duše!" A šťastný chtěl odejít, ale papež za ním zavolal: "A nechceš ani nijaký doklad?" A František odpověděl: "Stačí mi tvoje slovo, Svatý otče! Odpuštění hříchů je Božím dílem, Bohu přísluší zjevit toto dílo. Nepotřebuji žádný doklad, protože Nejsvětější Panna je dokumentem, Ježíš Kristus notářem a andělé svědky." Několik dní poté v přítomnosti umbrijských biskupů zvolal k věřícím shromážděných v Porciunkule: "Přeji si, abyste všichni přišli do nebe!" V roce 1480 papež Sixtus VI. rozšířil toto privilegium na všechny františkánské kostely I. a II. řádu, ale jen pro bratry. V roce 1622 Gregor XV. zahrnul do tohoto privilegia i všechny ty, kteří se v tento den vyzpovídají a přijmou sv. přijímání. Mimo to jej rozšířil, kromě františkánských i na kostely bratrů kapucínů. Papežové toto privilegium stále znovu a znovu potvrzovali. Papež Pavel VI. ho  roku 1967, apoštolskou konstitucí  Indulgentiarium Doctrina, upravil tak, že 2. srpna může získat úplné odpustky každý, kdo navštíví farní kostel a splní obvyklé podmínky k jejich získání.

Autor: Monika Vývodová

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si web zdarma!Webnode