Panna Maria z Čenstochové na pouti kolem světa poputuje i skrze Českou republiku

20.07.2012 21:50

 

 

14. června začala ve Vladivostoku ojedinělá akce - putování Panny Marie Čenstochovské kolem světa na ochranu lidského života „Od oceánu k oceánu”. Z Vladivostoku putuje kopie ikony Panny Marie Čenstochovské na západ přes Sibiř, Asii a celou Evropu až do portugalské Fatimy.

Trasa povede přes 23 zemí: Rusko, Ukrajina, Bělorusko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko, Chorvatsko, Itálie, Rakousko, Lichtenštejnsko, Švýcarsko, Německo, Belgie, Velká Británie, Irsko, Francie, Španělsko a Portugalsko. Plánovaná cesta měří 18 tisíc kilometrů. Na Narození Páně 2012 připutuje Čenstochovská ikona do Fatimy, odkud by se na jaře 2013 měla vydat do Spojených států a dále do Jižní Ameriky, Afriky a Austrálie.

 

Do České republiky připutuje ikona z Polska v neděli 26. srpna, kdy církev slaví svátek Panny Marie Čenstochovské. Ikonu bude možné uctít 26. srpna v Ostravě, 27. srpna v Olomouci, 28. srpna v Koclířově a ve Hradci Králové, 29. srpna v Praze a 30. srpna v Brně.

 

Organizaci poutě má na starosti Hnutí Pro život ČR. To vyzývá a prosí o spolupráci během pouti ochotné dobrovolníky v diecézích, kterými ikona Panny Marie poputuje. Zapojit se může každý bez ohledu na schopnosti, věk nebo bydliště.

 

Pouti žehnají biskupové příslušných diecézí a konkrétní program připravují místní řeholní komunity a hnutí. Kopie putující ikony Panny Marie Čenstochovské byla přiložena podle starodávného zvyku k originálu v polském klášteře Paulínů na Jasné Hoře 28. ledna 2012 a slavnostně požehnána čenstochovským metropolitou arcibiskupem Stanislawem Nowakem.

 

Iniciátoři putování jsou křesťanští laici, kteří se dlouhodobě věnují ochraně lidského života v zemích celého světa. Jsou si vědomi toho, že bez Boží pomoci není možné zvítězit v boji proti rostoucímu globálnímu útoku na kulturu života. Z toho důvodu je organizována tato pouť, která je svěřena do rukou Panny Marie prostřednictvím speciální modlitby.

 

Na východě Evropy jsou hnutí na ochranu lidského života spojená s pravoslavnou církví, na západě Evropy má pouť spíše katolický charakter. Velká láska k Matce Boží a ochrana lidského života spojuje katolickou a pravoslavnou církev. Proto Panna Maria je hostem v katolických i pravoslavných chrámech.

 

Aktuální informace: https://www.fromoceantoocean.org a https://www.from-ocean-to-ocean.org

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Tvorba www stránek zdarmaWebnode