Městský stát Vatikán má novou legislativu o udělování občanství

06.03.2011 00:54

Vatikán. Dneškem vstupuje v platnost nový zákon městského státu Vatikán o občanství, trvalém bydlišti a povolení ke vstupu. Nový zákon, který nese podpis Benedikta XVI. ze 22. února t.r., střídá původní zákon z roku 1929 o občanství a trvalém pobytu. Vypracovala jej zvláštní vatikánská komise. Na území Vatikánu, který má rozlohu 44 hektarů, z nichž většinu tvoří zahrady, trvale žije 445 osob. Vatikánské občanství přísluší celkem 572 osobám. Ze zákonu přísluší kardinálům, kteří žijí v Římě či Vatikánu, dále diplomatům Svatého stolce nebo těm, kteří sídlí ve Vatikánu, protože zde zastávají nějaké úřady či služby u Svatého stolce a mohou o něj zažádat a dostat jej ti, kteří trvale pracují a také bydlí ve Vatikánu. Vatikánské občanství tedy nemají všichni, kdo žijí na území Vatikánu, ale vlastní jej také mnozí, kteří žijí trvale mimo Vatikán.

Volně přístupnými územími Vatikánu je, jak známo, náměstí a bazilika sv. Petra. Pro vstup do baziliky byla roku 2001 v souvislosti s protiteroristickými předpisy zavedena bezpečnostní kontrola návštěvníků. Do prostor Vatikánských muzeí se navíc platí vstupné. Vatikánské zahrady jsou přístupné v doprovodu někoho, kdo má vatikánské občanství anebo trvale žije či je zaměstnancem Vatikánu, anebo v doprovodu někoho, kdo má autorizaci některé z římských církevních institucí. Vstup je zadarmo, pouze je evidován bezpečnostními složkami Vatikánu a omezen na všední dny dopoledne. Zvláštní, jednorázové či stálé povolení ke vstupu do Vatikánu je tedy zapotřebí pouze do úředních prostor Svatého stolce. Regulovaný přístup je např. do Vatikánské knihovny a archivů Svatého stolce a na další místa.

V roce 2010 navštívilo Vatikánská muzea 4 miliony 600 tisíc lidí, na kupoli vatikánské baziliky vystoupalo loni 4 miliony 100 tisíc lidí. Baziliku sv. Petra navštívilo v loňském roce přibližně 18 milionů lidí.

(mig)

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Tvorba www stránek zdarmaWebnode