Koncert IFAS 2008 v České Skalici

10.07.2008 00:00

Vážení přátelé, zážitek z pátečního koncertu v českoskalickém kostele zasvěceném Panně Marii Nanebevzetí byl nádherný!

Přeplněný svatostánek byl vpodvečer onoho 4. července 2008 svátkem hudby, oslavou tvořivého mládí, které působivou atmosféru barokního chrámu umocnilo svým sborovým zpěvem.

Nejdříve se představil ruský Akademický studentský smíšený sbor Uralské technické univerzity z Jekatěrinburgu. Posluchačům se líbil klasický repertoár, staré ruské duchovní písně i báječně přednesený černošský spirituál. A když se k ruskému sboru připojil sbor z Jihoafrické republiky, stála před ohromeným publikem skoro stovka mladých zpěváků! Kde se jen tak sezpívali? – Prý až tady, v českoskalickém kostele!

A pak jsme měli možnost poslouchat 48 členný pěvecký sbor „Kingsway Choir“ Univerzity z jihoafrického Johannesburgu. Těm mladým lidem šla hudba nejen z hrdla, ale i z duše! - Se zatajeným dechem jsme všichni poslouchali závěrečný originální jihoafrický spirituál.

Oba sbory se zúčastnily Mezinárodního soutěžního festivalu akademických pěveckých sborů IFAS v Pardubicích, který letos slaví 40. výročí svého založení. V České Skalici se již několikrát prezentovaly zúčastněné sbory a že se líbily, dokládá i stále větší návštěvnost publika. Je nesmírně cenné, že takový hudební svátek se může konat právě v České Skalici a že se zde také najdou ochotní organizátoři, kteří zajistí bezchybné provedení akce, získají sponzory a postarají se o účinkující. Česká Skalice se tak dostane do podvědomí jako město, kterému nebyla cizí a doufejme, že nebude, pověst kulturního města. Přátelé, přijeďte se příští rok sami přesvědčit!

Mgr. Věra Vlčková, Česká Skalice, Náchod

Náchodský deník, 8.7.2008

 

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Tvorba www stránek zdarmaWebnode