Vychází nová kniha o katedrále sv. Víta

21.09.2011 20:30

Vychází nová kniha o katedrále sv. Víta

20.9.2011, 12:48


Autoři Jiří Kuthan a Jan Royt sepsali novou obsáhlou knihu o katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Její prezentace proběhne 27. září 2011 od 14.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Spolu s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou OP knihu představí prezident republiky Václav Klaus.
 


O knize, která má téměř 700 stran a obsahuje přes 500 barevných fotografií, promluví také její autoři historici umění prof. Jiří Kuthan a prof. Jan Royt. Prezentace v pražské katedrále, na kterou zve pražský arcibiskup Dominik Duka OP, bude zakončena společným zpěvem Svatováclavského chorálu. Knihu vydalo Nakladatelství Lidové noviny ve spolupráci s Katolickou teologickou fakultou Univerzity Karlovy.

Autoři v úvodu ke své knize píší: „V žádném jiném monumentu nejsou tak výrazně vepsány dějiny českých zemí a jejich obyvatelstva jako právě tady. Svatovítskou katedrálu lze nahlížet a vykládat z rozmanitých úhlů, jež můžeme považovat za oprávněné, ale nelze nevnímat aureolu posvátnosti, která katedrálou prostupuje a vyzařuje z ní. Katedrála sv. Víta vznikla na místě rotundy, jejímž zakladatelem byl kníže Václav, a baziliky, kterou na místě rotundy postavil kníže Spytihněv II. Obě tyto stavby už v počátcích české státnosti sloužily jako místa k uložení ostatků patronů české země (sv. Václav, sv. Vojtěch), k důležitým obřadům spojeným s českou státností, jakými byly korunovace a pohřby panovníků, a důležitých osobností církve a státu. Obě také byly centrálními svatyněmi pražského biskupství.“

„Stavba katedrály byla budována s velkými uměleckými aspiracemi. První mistr, který stál v čele stavby, Matyáš z Arrasu, povolaný Janem Lucemburským z Avignonu, přenesl do Prahy vzor francouzské katedrální architektury. Ale Matyášův nástupce geniální Petr Parléř dodal pražské katedrále a její sochařské výzdobě rysy umělecké výjimečnosti. Po dobu vlády Karla IV. postupovala stavba úspěšně kupředu, zastavilo ji až husitské období. Již tehdy katedrála zastávala nezastupitelnou roli v symbolice českého státu: byly zde uloženy korunovační klenoty.“

Kniha „Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Svatyně českých patronů a králů“ vychází v Nakladatelství Lidové noviny ve spolupráci s Katolickou teologickou fakultou Univerzity Karlovy. Vázaná s ražbou, slepotiskem, 688 stran, přes 500 barevných fotografií, historické plány, plánky na základě posledních výzkumů, chronologické přehledy – historie, korunovace, pohřby, pražští biskupové a arcibiskupové, 210x270 mm, cena 1399 Kč. (Aleš Pištora)

Zdroj: www.apha.cz

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode