Samizdatový časopis Sursum on-line

01.09.2010 15:17

Redakce revue Salve zpřístupnila samizdatový teologický časopis Sursum a to v kompletní elektronické podobě na svých webových stránkách. Revue Salve tímto způsobem vyjadřuje uznání a dík všem, kdo se na vzniku a šíření tohoto periodika v nesnadných podmínkách podíleli.

 


 

Publikace časopisu Sursum na internetu je drobným příspěvkem k mapování dějin moderní české teologie a k uchování paměti na dobu komunistického režimu, kdy církev nemohla v naší zemi svobodně působit. Elektronickou podobu časopisu najdete na adrese salve.op.cz.

Sursum byl český katolický samizdatový časopis vycházející v letech 1985–1990 v Brně. Vydávali a přispívali do něj lidé, kteří byli přímo či nepřímo napojeni na tajné české dominikány (Dominik Duka OP, Stanislav Krátký, F. X. a Dagmar Halasovi, Albert Beneš OP a další). Časopis vedl Norbert M. Badal OP se svým spolupracovníkem Mirkem Klepáčkem, který tiskovinu fakticky vyráběl. Sursum otiskovalo především studie z oblasti duchovního života, teologie, řádového života, ale dávalo prostor i aktuální reflexi dobové kultury, umění a množství recenzí zvláště zahraničních knih. Vedle jinak orientovaných a odlišně koncipovaných Teologických textů představuje Sursum v době doznívajícího socialismu svou překvapivou hloubkou, vnitřní konzistentností a rozhledem po zahraniční tvorbě jednu z nejvýznamnějších samizdatových teologických platforem. Časopis měl vliv na významnou skupinu české podzemní církve. Hned po pádu komunismu tak mohla v dominikánském prostředí přirozeně vyrůst ze samizdatového Sursum teologická revue Salve.

© 2017 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode